Odrůda s nejvyšší jistotou odbytu v ČR
Nejpěstovanější jarní ječmen v ČR -> 23,9% množitelských ploch v roce 2023
Profilová a nejvýznamnější odrůda pro výrobu Českého piva
„České pivo“ to je Bojos!
Odrůda Bojos je etalonem kvality odrůd doporučených pro výrobu piva s CHZO „České pivo“, především českého ležáku. Je to odrůda, která si napříč různými ročníky stabilně drží kvalitu vhodnou pro výrobu „Českého piva“. Slad vyrobený z odrůdy Bojos je charakteristický nižším stupněm prokvašení mladiny. Díky tomu zůstává v pivu zbytkový extrakt, což je jeden z hlavních prvků, který dává „Českému pivu“ vysokou pitelnost. Sladovny a pivovary si na Bojosu cení také vysokého extraktu, který je důležitým ekonomickým ukazatelem výroby piva.
výnos |
plocha |
podnik |
okres, rok |
t/ha |
ha |
||
8,05 | 13 | ZD Klenovice na Hané, družstvo | Prostějov, 2023 |
8,00 | 8 | AGROVA a.s. | Kroměříž, 2023 |
7,70 | 38 | Školní statek Opava, p.o. | Opava, 2023 |
8,00 |
8 |
Agropodnik Košetice, a.s. |
Pelhřimov, 2022 |
7,40 |
101 |
Agro Jaroměř |
Náchod, 2022 |
7,05 |
120 |
Podporlické zemědělské družstvo Ohnišov |
Rychnov nad Kněžnou, 2022 |
Zdroj: Výnos z běžných pěstebních ploch 2022 a 2023
Bojos je odrůda se střední odnoživosti, tolerující seti po obilnině i kukuřici. Odrůda má delší stéblo (běžně 76–80 cm), ale zachovává si dobrou odolnost proti poléhání.
Ošetření proti padlí není potřeba - Bojos je odrůda s genem rezistence mlo. Doporučujeme standardní technologii pěstování sladovnického ječmene s aplikací fungicidů proti chorobám a regulátorů růstu proti poléhání.
Přednosti Bojosu je vysoká odolnost proti klasovým fuzariózám a proti porůstání zrna.
Z hlediska hnojení dusíkem doporučujeme k Bojosu aplikovat veškerý dusík před setim nebo bezprostředně po zasetí, ideálně v dusičnanové formě tak, aby byl dusík dostupný hned od počátku vegetace. Předejdeme tim zvýšenému obsahu NL v zrnu.